Minesota çok yönlü kişilik envanteri 1939 yılında yapılmış olup zaman işinde günümüz şartlarına göre uyarlanarak günümüzdeki halini almıştır. Halen Dünya genelinde en sık kullanılan kişilik testidir.
MMPI çok yönlü kişilik envanteri sadece psikolojik sorun olup olmadığını ölçen bir test değildir. Uygulanan testte kişinin psikolojik sorunlarının olup olmadığının tespitinin dışında genel olarak kişinin nasıl biri olduğunu belirleyebilmekte, uygulanan kişinin normal kişilik özelliklerini de ortaya çıkartabilmektedir. Bu kapsamda evlenmeyi düşünen çiftlerin birbirine kişilik olarak uygun olup olmadığını belirlemekte ya da işe alımlarda işe uygunluğu belirlemekte de kullanılabilmektedir.
Mmpı Kişilik envanteri psikolojik danışma merkezlerinde şu alanları incelemek için kullanılır.
Çocuğun okul yaşantısının başlangıcı olan 1.sınıf onun hayatında çok önemli bir deneyimdir. Çocuğun öğrenme ve eğitim süreci ile ilk tanışması, ilk deneyimlerini yaşadığı 1.sınıf onun bütün okul hayatı boyunca "okul ve eğitim" kavramlarını nasıl algılayacağını belirlemektedir.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi, çocukların ilkokula hazır olma durumunu değerlendiren ve 6 alt bölümden oluşan bir testtir. Çocuğun ilkokulda ihtiyacı olacak alanlardan sözcük dağarcığı, kelime, nesne bilgisi, işitsel dikkati ve yönerge takibi, neden-sonuç ilişkisi kurabilme becerisi, görsel dikkat, sayı bilgisi, ince-motor kas ve el-göz koordinasyonu değerlendirilir.
Bu bilgiler ışığında okula başlamadan önce güçlü olduğu alanlar ve geliştirilmesi gereken alanlar hakkında bilgi verir.
Wechsler Çocuklar için zeka ölçeği, araştırmalarda ve IQ ölçümünde dünya genelinde en sık kullanılan geçerliliği ve güvenliği en yüksek olan testtir. Alt testlerinde değişik alanlarından örnekler bulunması , yorum ve puanlama esaslarının belirginliği, psikometrik özelliklerin doyurucu olması, bu ölçeğin tercih edilmesine katkıda bulunmaktadır.
WISC – R zeka testi 6-16 yaş grubuna yönelik uygulanan bir zeka testidir. Test bireysel olarak uygulanmaktadır .Uygulaması 1 – 1,5 saat sürmektedir. Her alt testin soruları test yönergesine uygun bir şekilde çocuğa yöneltilir ve çocuktan sorulan soruları yanıtlaması istenir. WISC-R testi, ana hatlarıyla iki farklı parçadan oluşur: Sözel Zeka Bölümleri ve Performans Zeka Bölümleri. Bu iki bölüme ait 6’şar tane test vardır. Yani toplamda 12 test vardır. Bu iki gruba ait testler birbiri ardına verilir. Çocuk, sözel zeka bölümüne ait bir test uygulandıktan sonra, bir performans zeka testi verilir.
Test, 2.5-18 yaş çocuk ve bireylerin dil gelişimini ölçmek amacıyla uygulanan bir gelişim testtir. Testte, resimlerle kavram gelişimini saptamayı amaçlayan sorular bulunmaktadır. Her biri 4 resimden oluşan 100 kart ve kayıt formu vardır. çocuğun her kartta bulunan dört resim arasından, kendisine söylenen kelimeye uygun olan resmi bulup göstermesi istenmektedir. Testin sonunda ki puanlamaya göre kelime gelişimi ile ilgili yorumlama yapılır.
Çoklu zekâ kuramı 1983 yılında Howard Gardner tarafından zekâyı tek ve baskın bir yetenek olarak görmekten ziyade, çeşitli ve özel boyutlardan oluştuğunu öneren bir modeldir. Bir öğrenme psikologu olan Howard Gardner zeka kavramına farklı bir boyut getirmiş ve insanlardaki zekanın tek bir boyutta değil,çok farklı boyutlarda değerlendirilmesi gerçeğini ortaya atmıştır.
Gardner zekayı,”bir kişinin bir veya birden fazla kültürde değer bulan bir ürün ortaya koyabilme, günlük yaşantısında karşılaştığı sorunları etkin ve verimli şekilde çözebilme yeteneği” olarak tanımlamaktadır(1995).
Çoklu zeka kuramında 8 çeşit zeka belirlenmiştir. Bunlar:
Çoklu zeka kuramına göre baskın zeka alanını öğrenmek meslek seçimlerinde ve baskın olan zeka türü ile ilgili eğitimler ile kendini geliştirmek açısından oldukça faydalıdır.
Telif Hakkı © 2019 Mert Tekin Psikolojik Danışmanlık - Tüm Hakları Saklıdır.